Напоследък след мачове на Левски завършваме коментарите с припомнянето на глобата на Наско Сираков за това, че нарече шефа на съдиите „негодник“. По стечение на обстоятелствата за втори път само в рамките на месец център на вниманието е Николай Йорданов.

Ако Наско Сираков имаше едни такива свободни 20 хиляди лева, вероятно след мача с Царско село щеше да каже по два пъти „негодник“ по адрес на рефера и на неговия шеф, както и да се казва той.

Разбира се, че не това е причината Левски да не може да победи тима, от чийто собственик се теглят заеми за заплати на „Герена“. Самите финансови отношения също едва ли имат нещо общо. Това, че сините нямат отбор, е вън от съмнение и както напоследък пишем за съдиите, така непрекъснато отбелязваме, че това, което играят те, е далеч от футбола.

Левски е слаб. Левски няма отбор. Левски няма пари. И в обратния ред. Левски няма пари. Левски няма отбор. Левски е слаб. Добре де, омръзна ви да четете едно и също, окей. Тогава вместо всеки път да се чудим как да се измъкнем от този водовъртеж, ще се опитаме да прогнозираме – кога Левски ще има пари, кога Левски ще има отбор и кога ще играе добре.

Левски пари скоро няма да има. Или по-точно – няма да има такива, които да му позволят спокойно да посреща нуждите си и да запълва старите дупки. Ако не се намесят високопоставени отговорни фактори, сините ще си влачат над 20-те милиона лева дългове и паралелно с това ще се трупат текущи задължения, които и към този момент са огромна сума.

Има и друго - дори при златен дъжд пак не е ясно накъде ще тръгне влакът, тъй като трябва да има екип от хора, които да знаят как да управляват и харчат тези хипотетични средства. Чакаме „Щрабаг“ да получи зелена светлина от някъде, за да стане голям спонсор на Левски.

Но дали има план, по който да се наместят тези пари най-разумно?! Срещу Царско село се видя, че футболистите на сините не превъзхождат тези на съперника и е нормално два пъти тази година да не може да бият. Може да се поспори за някои единици, но не само в Царско село, а в повече от половината отбори в Първа лига има голям процент по-добри футболисти, съпоставени с тези на „Герена“.

Това е ситуация, от която сините изключително трудно ще излязат. Съблекалнята наистина е пълна със слабаци по-приличните и с по-големи заплати ще играят още един мач и ще затворят за последно вратата от външната й страна, а през паузата трябва да се търсят нови играчи. Обаче като гледаме интервютата на треньорите след мачовете, всеки си действа по селекцията и за Левски може да не остане голям избор.

Сините трябва да търсят хора за всички линии. Вратарският пост е силно проблематичен, в защитата имаме човек, който не можа да уцели топката срещу Царско село, напред имаме французин, който подари топката срещу Берое, после имаме един-двама, дето не им се играе повече в Левски, и двама-трима среднюрковци.

Всичко това е една сива синя маса, която е трудна за обработка и, общо взето, перспективата е този отбор да бъде развит максимум с още десетина процента. Или ако сега е на 15 процента от нулата, при много работа и скъсани нерви от треньора да се подобри съвсем мъничко в следващите 6 месеца. Тоест, от отбор за 10-о място Левски може да изпъкне до 6-7 място като таван.

Но всичко това сега е малко на заден план. На дневен ред е дербито с ЦСКА, а ситуацията е такава, че сините отиват като осъдените на смърт тоест да се отърват с по-малко голове. Сега няколко дни ще слушаме за онова клише, че в такъв мач формата няма значение и на терена излизат 11 срещу 11, обаче от години не е имало такава крещяща разлика при двата съперника.

Каквото и да стане в петък, това ще е краят на синята мъка тази есен. С пари или без пари, Левски не може да живурка така. Или ще слиза от нулата от аматьорските групи, или ще се подобрява. Защото ако продължи в това състояние, ще остане с 300-500 души публика. Или ако прогнозираме, Левски или скоро ще има добър отбор, или изобщо няма да има отбор.

Желю Станков, "Тема:Спорт"